Orta Doğu: Baerbock İsrail'e “terör senaryosundan” kurtulma çağrısında bulunuyor.

activism

Member
Kahire havaalanı asfaltında Annalena Baerbock, “Dostlar olarak İsrail hükümetine şunu söylüyoruz: Gelin bu acımasız terör savaşında size yardım edelim ki ülkeniz, hükümetiniz bu savaşta kaybolmasın” diyor. Ve İsrail'in nerede kaybolabileceğini hemen açıklıyor.

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısı aynı zamanda bir “terör senaryosunu” harekete geçirmeyi de amaçlıyordu. Bu senaryoda İsrail'in karşı tedbirleri nedeniyle Gazze halkının çektiği acılar da yer alıyor. Eğer İsrail ve dostları bu senaryonun dışına çıkmazlarsa, “o zaman hep birlikte yok olacağız.”

İsrail'in bazı eylemleri terörü güçlendirdi. Bu aynı zamanda Refah'ta bir milyondan fazla ülke içinde yerinden edilmiş insanın acılarını da içeriyor. Bu yüzden onların mesajı Amerikalıların ve Arap müttefiklerinin İsrail'e verdiği mesaja benzer: “Refah'ta büyük bir saldırı olmamalıdır.”

Baerbock'un bu sözleri söylediği yerde saldırı korkusu özellikle büyüktür. Orta vadede ise bu aslında krizin Avrupa için yarattığı en büyük istikrar risklerinden biri. Aynı zamanda Mısır, krizin çözümüne yönelik uluslararası müzakerelerin en etkili oyuncularından biri. İsrail'e uçmadan önce Baerbock, “Bu yolculuğa bilinçli olarak Mısır'da başladım” diyor.

Orta Doğu’da arabuluculuk girişimleri – “Müzakerelerde neredeyse hiçbir şey yolunda gitmiyor”

Dışişleri Bakanı Baerbock, İsrail ile İslamcı Hamas arasındaki savaşta arabuluculuk yapmak üzere Mısır'a geldi. WELT dış politika editörü Daniel-Dylan Böhmer, Dışişleri Bakanı'nın ziyareti hakkında yorum yapıyor.



Mısır, Gazze Şeridi'ne doğrudan sınırı olan tek Arap devletidir. Mısır'ın Refah sınır kapısı, yardımların Gazze'ye girmesi için ana kapıdır ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni kapatmasından bu yana tek kalıcı kapı olmuştur.

Buradan geçen yiyecek ve su taşıyan tırlar, Mısır sınır kapısının arkasında İsrail askerleri tarafından kontrol ediliyor. Bu da trafik sıkışıklığına neden oluyor. Gazze'ye giren araç sayısı dalgalanıyor. Bazen 100'den fazla oluyor, bazen 20 civarında.

Birleşmiş Milletler, Gazze nüfusunu beslemenin günde yaklaşık 500 kamyon dolusu yükü alacağını tahmin ediyor. Diplomatlar, yalnızca İsrail işgali altındaki kuzeyde en az 160.000 kişinin halihazırda açlıktan öldüğünü söylüyor.

BM Güvenlik Konseyi, insani durum göz önüne alındığında, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Pazartesi günü “derhal ateşkes” çağrısında bulundu. ABD'nin veto hakkından feragat etmesi ve oylamada çekimser kalması kararın geçmesini mümkün kıldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha sonra İsrail heyetinin ABD'ye yapmayı planladığı geziyi iptal etti.


ayrıca oku







Mısır, bu kadar az yardımın halka bu kadar yavaş ulaşmasından İsrail'in güvenlik kontrollerini sorumlu tutuyor. İsrail suçlamayı reddediyor ancak tüm gözlemciler için açık olan bir şey var: Gazze'yi daha fazla istikrarsızlaştırmada Mısır'ın en az çıkarı var. Çünkü acil bir durumda Nil kıyısındaki ülke doğrudan zarar görecektir. Bu aynı zamanda Avrupa için de tehlike oluşturabilir.

Şubat ayında Mısır'ın Gazze sınırında mülteciler için kabul merkezleri inşa ettiği bildirildi. Kahire yalanladı. Bunlar sadece kamyon tesisleri. Mısır, çatışmanın başlangıcından bu yana Gazze'den mültecileri kabul etmeyi reddetti – katı yürekli olduğundan değil, kendi halkının ve Arap dünyasının İsrail'in sınır dışı etme girişimini desteklediğinden şüphelenmemesi için. Gazze'deki Filistinliler.

Mısır, Gazze'den mülteci akınından korkuyor


Pek çok Arap gözlemci İsrail'in savaşının gerçek amacının bu olduğuna inanıyor, ancak Kudüs bunu her zaman inkar ediyor ve Ekim saldırısından sonra Hamas'ın askeri olarak ortadan kaldırılması gerektiğine işaret ediyor. Ancak İsrail gerçekten Refah'a doğru ilerlerse Mısır, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin sınır tesislerine kitlesel akın etmesinden korkuyor.

Görünüşe bakılırsa Kahire'nin sınırın kendi tarafında kabul kampları inşa ettiği senaryo bu. Tesisleri gören vatandaşlar, tesislerin sıkı güvenlik önlemleri altında olduğunu belirtiyor. Kahire'deki hükümetin özellikle Gazze'den kaçan insanların ülkenin başka yerlerine seyahat etmesinden korktuğu açıkça görülüyor.

Sorun, yeni göçmenlerle ilgili endişelerden ziyade iç güvenlikle ilgili; Baerbock'un “terör senaryosu” hakkındaki sözleri burada da geçerli olabilir. Çünkü Kahire, Gazze'den gelen mültecilerle birlikte Hamas'ın terör ideolojisinin Mısır'a da sızmasından korkuyor.


ayrıca oku


Batı'nın buradaki otoriter devletleri boykot etmesi Arap bölgesindeki özgürlüğe yardımcı olur mu?  Hayır, WELT yazarı Daniel-Dylan Böhmer yazıyor






Aslında Hamas'ın manevi ataları bizzat Mısır'dan gelmektedir. Örgüt, 1922 yılında Mısır'da kurulan Müslüman Kardeşler'in uluslararası ağına aittir. Müslüman Kardeşler, başından beri çoğu ülkede öncelikle hayırseverlik temelinde çalışmış ve muhafazakar bir yoruma dayalı İslami bir toplum için siyasi olarak savaşmış olsa da, hareketin militan bir yönelimi de var – Hamas'ı da içeriyor, ama aynı zamanda diğerlerini de içeriyor. Müslüman Kardeşler'in terörist kanadından Kaide ve IŞİD.

Mısır'ın mevcut Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi liderliği, sözde Arap Baharı'nın ardından iktidara gelen ancak zamanla kitlesel protestolara yol açan seçilmiş Müslüman Kardeşler hükümetini 2013 yılında devirdikten sonra göreve geldi.

Mısır ordusu kendisini her zaman ülkedeki İslamcı darbeye karşı garantör olarak sundu. Aslında Sisi iktidara geldikten sonra IŞİD'i ülkenin kuzeydoğusundan, yani doğrudan Gazze Şeridi'yle sınırı olan Sina Yarımadası'nın kuzeyinden çıkarmak için ciddi miktarda enerji harcadı. Gazze Şeridi'nde hâlâ Hamas'a küçük miktarlarda silah ulaşmasının nedeni, bir zamanlar IŞİD'e katılan Bedevi aşiretlerinin hala kalan tüneller aracılığıyla Gazze'ye ekipman taşıması olabilir.


ayrıca oku


Refah'ta yıkılan binalar






Eğer Hamas üyeleri Refah ile atılım yaptıktan sonra Mısır'a giderse Sina'daki bu ağları kullanabilirler. Ancak ordunun 1990'lı ve 2000'li yıllarda mücadele ettiği terör yapıları ülkenin geri kalanında yeniden büyürse, o zaman Avrupa'nın da sorunu olabilir. Mısır'da 100 milyondan fazla insan yaşıyor, bu da radikal örgütlerin işe alım stratejileri açısından büyük bir potansiyel anlamına geliyor. Müslüman Kardeşler'in militan ifadesinin nihai hedefi ise Batı'dır.

Eğer Mısır, İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerde arabulucu olarak hareket ediyorsa, o zaman aynı zamanda Avrupa'nın paylaştığı kişisel çıkar doğrultusunda da hareket ediyor demektir. Hem Mısırlılar hem de Avrupalılar, çok daha uzun süren bir çatışmanın yol açabileceği ciddi sonuçları biliyor.

Krizin ilk aşamasında Katar ana arabulucuyken, son haftalarda Kahire'nin önemi giderek arttı. Başlangıçta Mısırlılar Gazze Şeridi'nin biraz daha uzak geleceğini müzakere ediyordu ve bu da ancak ateşkes sonrasında tartışılacaktı. Mısırlı temsilciler, Gazze'de insani ateşkes sağlanması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılması yönünde müzakerelerin sürdüğü Katar'ın başkenti Doha'da da bulunuyor.

Katar, Hamas'ın siyasi ofisine ev sahipliği yapıyor ve yıllardır Gazze Şeridi'ne yardım parası yönlendiriyor ancak Mısırlılar, kıyı bölgesinin doğrudan komşusu olarak Hamas'ı günlük işlerinden tanıyor. Bu, bir çözüme ulaşmanıza yardımcı olabilir. Ama şu anda pek öyle görünmüyor.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.



Müzakerelerin durumunu bilen aktörler, temel bir çelişkinin çözülmesinin zor olduğunu söylüyor: İsrail, Hamas'ın Gazze Şeridi'ni terk etmesi konusunda ısrar ediyor, ancak yerel komutanı Jahja al-Sinwar şeklindeki Hamas bunu reddediyor. Ve gittikçe daha fazla gözlemci, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun şu anda Hamas'la müzakere edilmiş bir çözüm isteyip istemediğinden veya yalnızca Hamas'a karşı – örneğin Refah'ta – bir askeri saldırıya bel bağlamadığından şüphe ediyor.