Akran Boydaş ne demek ?

Sena

New member
Akran Bozukluğu: Çevremizdeki Görünmeyen Tetikleyici!

Hadi, gelin biraz "Akran Bozukluğu" dedikleri bu olguyu eğlenceli bir şekilde masaya yatıralım. İnanın, bu kadar kafa karıştırıcı bir terimi bu kadar keyifli bir şekilde ele almak her zaman mümkün değildir. Hani hep deriz ya, “Hayat hiç beklediğimiz gibi gitmiyor!” İşte tam da burada devreye giriyor: Akran bozukluğu! Çevremizde, gözlemlerimizde veya bazen tam da şurada, bizimle beraber yaşayan bir fenomen. Bir bakmışsınız, sosyal medya akışınızda arkadaşlarınızın resimleri akarken siz, kendi iç dünyanızda "Akran Bozukluğu"nu keşfetmişsiniz!

Ama endişelenmeyin! Şimdi bu karmaşayı eğlenceli bir şekilde çözmeye başlayacağız!

Akran Bozukluğu Nedir? Biraz Ciddiyet!

Evet, evet, belki şaka yaptık ama şimdi daha ciddi bir açıklamaya geçelim. Akran bozukluğu, aslında sosyal çevremizde, arkadaşlarımız ve tanıdıklarımızla kurduğumuz ilişkilerde yaşadığımız bir tür içsel gerginlik ve psikolojik baskıdır. Bunu basitçe şöyle anlatabiliriz: Bir arkadaş grubu içerisinde birinin sürekli olarak başkalarını geride bırakma, “daha başarılı olma” çabası, bununla birlikte bir tür ‘rekabetçi’ baskı oluşturması. Çoğu zaman, kişi bu baskıyı fark etmeyebilir, ancak grup içindeki o gizli rekabet hissi, zamanla başkalarının üzerinde duygusal ve zihinsel bir yük oluşturabilir.

Peki, “Nasıl oluyor da bir grup arkadaş arasında böyle bir şey gelişiyor?” sorusu aklınıza gelebilir. İşte tam da burada, bireylerin sahip olduğu sosyal roller devreye giriyor. Bazen, birinin diğerlerinden sürekli daha iyi göründüğü bir ortamda herkes kendisini yetersiz hissetmeye başlar. Mesela, iş yerinde sürekli olarak terfi eden arkadaşınız, sokakta ona hayranlıkla bakılan “sosyal medya fenomeni” dostunuz ya da her akşam dışarıda yeni bir macera yaşayan grup arkadaşınız. Kendimizi bir anda hep “geride kalan” olarak bulabiliriz!

Erkekler, Çözüm Odaklı mı, Yoksa Sosyal Medyanın Gizli Kurbanları mı?

İşte başlıyoruz: erkeklerin, akran bozukluğu karşısındaki stratejik yaklaşımları! Erkekler, genellikle bir sorunu çözmeye odaklanır. Akran bozukluğu baş gösterdiğinde, erkeklerin aklında hep çözüm vardır: “O zaman ben de yaparım!” Çünkü erkeklerin çoğu, içindeki yarışçıyı dışa vurur ve “Bu kadar rekabete girmeme gerek yok” dedikleri an, ya yeni bir hobiye başlarlar, ya da "daha iyi bir versiyonunu" yaratırlar. Mesela, bir grup arkadaşınız vücut geliştirmeyle ilgili sürekli “yeni bir kas daha ekledim” diyorsa, diğer arkadaşlar strateji geliştirebilir: “Evet, ben de en son yoga eğitmeni oldum, daha sağlıklı bir zihin ve beden, işte bu!”

Ama burada sorun şu: Rekabeti sürdüren bir erkek için “daha iyi olma” arayışı, bazen gerçekten yanlış anlamalara yol açabilir. Yani, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, akran bozukluğunun “ilişki” boyutunu göz ardı edebilir. Sonuçta, başarı ve rekabet, duygusal destekten daha ağır basarsa, sorunlar birikir.

Kadınlar ve Akran Bozukluğuna Empatik Bir Bakış!

Kadınlar, sosyal ilişkilerde genellikle daha empatik yaklaşır. Akran bozukluğu meselesi söz konusu olduğunda, kadınlar çoğu zaman başkalarının duygularını ve ilişkilerindeki gerilimleri fark edebilir. Genellikle daha “ilişki odaklı” bir bakış açısına sahip olan kadınlar, bu gibi durumlarda hem kendilerini hem de başkalarını nasıl hissettiklerini daha iyi anlayabilirler. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir şey var: Empatik yaklaşım, bazen kendini başkalarının iyiliği için feda etme çabasıyla yanlışlıkla kişisel sınırları zorlayabilir.

Mesela, bir arkadaş grubu içinde sürekli kendini başkalarının arasında "geride" hisseden bir kadın, bazen böyle bir duyguyla baş etmeye çalışırken grup üyelerinin baskılarından çekinir. “Ben de daha iyisini yapmalıyım ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum” diye düşünebilir. Örneğin, sosyal medyada sürekli olarak 'yeni başarılarını' paylaşan bir arkadaşa karşı, başka bir arkadaş empatik bir şekilde yaklaşarak “sürekli başarınla övünmen beni biraz huzursuz ediyor, belki hepimiz farklı yeteneklere sahibizdir, değil mi?” diyebilir. Bu gibi durumlar, kadınların akran bozukluğuna dair gösterdiği empatik bakış açısının gücünü gösteriyor.

Peki, Akran Bozukluğunu Nasıl Kırarız?

Çözüm mü? Hep birlikte! Evet, bu olgunun önüne geçmenin en iyi yolu, daha açık bir iletişim kurmaktan geçiyor. Her birey farklı, sosyal çevreler farklı ama hedefimiz ortak: sağlıklı ilişkiler kurmak. İlk adım, kendimizi tanımak ve başkalarından gelen baskıları kişisel algılamamak. Kendini diğerleriyle kıyaslamaktan vazgeçmek ve kendi başarılarını kutlamak! Eğer çevremizdeki bir arkadaş sürekli olarak kendini başarılı gösteriyorsa, onlara destek olabiliriz ve “Çok iyi yaptın!” diyebiliriz, ancak kendimizi de fazla baskı altına almamalıyız.

Bunu başarabilmek için bazı öneriler:

1. Kendine Şüphe Yok – Kendi gücünü ve potansiyelini keşfet.

2. Empatiyi Artır – Başkalarının başarısını alkışla ama kendini karşılaştırma!

3. Açık Konuşma – Hissettiklerini başkalarına söylemekten çekinme. Duygusal destek çok kıymetli!

Sonuçta, “Akran Bozukluğu” sadece bireyler arasında değil, grup dinamiklerinde de kendini gösteren bir fenomen. Kimse mükemmel değil; hepimiz zaman zaman bu sosyal yarışa kapılıyoruz. Önemli olan, bu yarışın keyfini çıkarabilmek ve hep birlikte birbirimize destek olabilmek!

Unutmayın: Akran bozukluğunun iyileşmesi, birlikte güçlenmekten geçer.