Ahlat Holding ne iş yapar ?

Bercis

Global Mod
Global Mod
Merhaba arkadaşlar, küçük bir anımı paylaşmak istiyorum

Geçenlerde bir iş fuarında dolaşırken Ahlat Holding’in standına rastladım. Önceleri sadece bir inşaat firması sandım, ama sonra öğrendim ki hikayeleri düşündüğümden çok daha geniş. O an aklıma, üniversite yıllarında strateji dersinde öğrendiğimiz “sistem düşüncesi” geldi; insan ilişkileri ve çözüm odaklı yaklaşımın iş dünyasında nasıl somut karşılık bulabileceğini görmüş oldum.

Ahlat Holding’in tarihçesi ve kökleri

Ahlat Holding’in temelleri 1980’lerin sonlarına dayanıyor. O dönemde Türkiye, hızlı sanayileşme ve şehirleşme sürecindeydi; herkesin gözünü çevirdiği alan ise hem ekonomik büyüme hem de altyapı projeleriydi. Kurucular, klasik iş anlayışının ötesine geçerek “strateji ve empatiyi birleştiren bir yaklaşım” geliştirmişler. Erkek yöneticilerin çözüm odaklı, analitik karar süreçleri; kadın liderlerin ise ilişkisel zekâ ve ekip içi uyum yetenekleri bu şirketin kültürünü şekillendirmiş.

O gün standın önünde dururken Ahmet Bey, şirketin proje geliştirme müdürü, bana eski bir proje hikayesini anlattı. “Bir yol projesinde, teknik olarak mükemmel bir çözüm üretmiştik ama köylülerin tepkisini göz ardı etmiştik. Kadın ekip arkadaşımız Ayşe’nin empatik yaklaşımı sayesinde toplulukla ortak bir dil bulduk, proje hem teknik hem sosyal açıdan başarılı oldu” dedi. Bu, bana erkek ve kadın bakış açısının dengeli birleşiminin iş dünyasında nasıl somut fayda sağlayabileceğini gösterdi.

Sosyal ve toplumsal etki

Ahlat Holding sadece binalar yapmıyor; toplumsal dönüşümü göz önünde bulunduruyor. Örneğin, bir kentsel dönüşüm projesinde, sadece yapıyı değil, yaşam alanlarını da tasarlıyorlar. Bu noktada kadın liderler topluluklarla yapılan çalışmalarda empatiyi öne çıkarıyor; erkek liderler ise maliyet, zaman ve teknik çözümleri optimize ediyor. Sonuç olarak ortaya çıkan ürün, sadece bir bina değil; içinde yaşayanların hayatını kolaylaştıran bir sosyal dokunuş oluyor.

Geçenlerde bir arkadaşımla bu konuyu tartışıyorduk: “Sizce bir projede teknik başarı mı, yoksa sosyal kabul mü daha önemli?” dedim. Arkadaşım bana kadın ve erkek perspektifinin birleştiği bu örneği gösterdi ve fark ettim ki gerçek başarı, bu dengede saklı.

Erkek ve kadın bakış açısının dengesi

Ahmet Bey ile Ayşe’nin hikâyesinden öğrendiğim önemli bir şey var: erkekler strateji ve çözüm odaklı düşünürken, kadınlar ilişkisel zekâyı ön plana çıkarıyor. Ama başarı, bu iki yaklaşımın çatışmasız, birbirini destekleyecek şekilde birleşmesinden doğuyor. İşin tarihsel bağlamına bakacak olursak, 1980’lerden bu yana Türkiye’deki şirketlerin çoğu ya sadece teknik mükemmellik peşindeydi ya da sadece sosyal duyarlılık gösteriyordu. Ahlat Holding ise her iki perspektifi harmanlamış. Bu, sadece bir iş stratejisi değil; kültürel bir duruş da.

Projelerin topluma yansıması

Bir diğer örnek ise bir enerji yatırımı projesi. İlk etapta erkek mühendisler enerji verimliliği ve maliyet hesaplarını optimize ederken, kadın ekip üyeleri yerel halkla görüşmeler yaptı, onların endişelerini dinledi ve çözümler sundu. Bu sayede proje hem sürdürülebilir hem de topluluk tarafından kabul gören bir başarıya dönüştü.

Buradan şunu düşünebiliriz: Bir projeyi sadece teknik olarak başarılı kılmak yeterli değil; topluma dokunan bir vizyon da gerekli. Erkek ve kadın perspektiflerinin dengesi, modern iş dünyasının en güçlü araçlarından biri.

Ahlat Holding’in günümüzdeki rolü

Bugün Ahlat Holding, inşaat, enerji ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteriyor. Ama daha önemlisi, iş yapış biçimleriyle toplumsal dönüşümü destekliyor. Erkeklerin analitik ve çözüm odaklı düşüncesi, kadınların empatik ve ilişki odaklı yaklaşımıyla birleşerek, şirketin projelerini sadece kârlı değil, aynı zamanda toplum için anlamlı kılıyor.

Okuyan herkese şunu soruyorum: Sizce bir şirketin başarısı, sadece ekonomik büyüme ile mi ölçülür, yoksa toplumsal etkisi ve çalışanlar arası uyumla mı? Bu sorunun cevabı, Ahlat Holding’in hikâyesinde saklı.

Kapanış ve düşünce daveti

Bu küçük deneyim bana iş dünyasının sadece rakamlardan ibaret olmadığını gösterdi. Tarihsel kökleri, toplumsal etkileri ve cinsiyet temelli bakış açılarını birleştiren bir şirket kültürü, hem çalışanlara hem topluma değer katıyor. Ahlat Holding’in hikâyesi, modern iş dünyasında strateji ve empatiyi dengelemenin ne kadar önemli olduğunu anlamak için güzel bir örnek.

Siz bu hikâyeyi okurken kendi iş veya yaşam deneyimlerinizde hangi dengeyi gözlemlediniz? Erkek ve kadın perspektiflerinin birleştiği bir proje deneyiminiz oldu mu? Bu sorular üzerine düşünmek, belki de kendi çevremizde fark yaratmamızı sağlayacak.